Det intelligente hjem

Det intelligente hjem med COMFORT IP SmartHome

Hvordan ser det intelligente hjem ud i fremtiden?

Af Kim Pedersen, CEO, Pettinaroli A/S

I årtier har vi arbejdet ud fra idéen om, at gulvvarmesystemet er kernen i teknologien. Produktudviklingen har fokuseret på opfattelsen af, at netop gulvvarmesystemet er en unik, isoleret del af klimaløsningen i bygningen.

Som så meget andet har vi været nødt til at ændre denne opfattelse. Ja, vi kan nu fejre 10-års jubilæet for iPhonen, som har skabt et helt marked for smart devices og fjernstyring af så godt som alt. The Internet of Things er blevet en del af vores hverdag.

I dag tilbyder Pettinaroli det nyeste inden for gulvvarmeløsninger, som kan integreres til et avanceret SmartHome-System. Pettinaroli’s COMFORT IP system.

Kernen i dette system er access pointet, som forbinder og kontrollerer funktionaliteten i hver enkel komponent i SmartHome-systemet.

Access pointet overvåger klimaet, lys/skygge og sikkerhedssystemer samtidig med, at hele systemet har et åbent interface. Det hele direkte på dine kunders smartphone.

Vi bevæger os fra ”hardware-intelligens” til ”software intelligens”. Det betyder enklere produkter.

F.eks kan du i dag reducere installationstiden betydeligt med shunt-systemet KVIKSHUNT, som ikke skal indreguleres. I dag sker indreguleringen nemlig automatisk via softwaren i styreboksen.

Ved at arbejde med softwaren fremfor hardwaren har du også mulighed for at kombinere systemet med input fra eksterne sensorer. På den måde ved systemet, at der ikke er brug for at opvarme et bestemt rum, hvis vinduerne eller dørene i netop det rum er åbne.

Systemet kan også genkende omgivelserne og på den måde tage højde for morgensolen, når rummet skal varmes op – og derved sende mindre varme ud. Det giver gode besparelser på varmeregningen i det intelligente hjem.

Vi er allerede kommet langt med Pettinaroli COMFORT IP systemet. Nogle vil måske sige, at det allerede er en velkendt teknologi, der især er blevet brugt i kommercielle bygninger i årevis. De har ret. Vi adskiller os til gengæld i enkeltheden og prisen.

Pettinaroli COMFORT IP tilbyder størstedelen af funktionaliteten i et komplet BMS system i almene boliger og til en brøkdel af prisen!

COMFORT IP: SmartHome-app

COMFORT IP systemet er meget mere end bare varme i gulvet – med et access point kan din kunde styre både gulvvarme, belysning og alarmsystem direkte fra en smartphone.

Hvad så, når vi tager et kig ud i fremtiden?

Hvis et system er en form for BMS-efterligning kræver det, at systemet kan fokusere på andre elementer i bygningen: Belysning, alarmsystemer, skygger osv.; det kan vi allerede! Vi kalder det bare et SmartHome-system.

Vi er endda kommet længere endnu; vi har gjort det muligt at interagere direkte med teknologien – og her mener vi ikke via apps på vores Smartphones; vi kan give kommandoer via stemmegenkendelse.

Tal til dit COMFORT IP system, og systemet vil imødekomme dine kommandoer med et høfligt svar.

Ved at kombinere systemet med Amazon Echo® digital assistant, Alexa, kan du endda styre hele systemet ved gængse kommandoer:

”Alexa, hæv temperaturen i badeværelset med 3 grader” – og systemet svarer: ”Hæver temperaturen i badeværelset til 22 grader.” (hvis der før var 19 grader – systemet regner det selv ud!)

På samme måde kan du styre belysningen: ”Alexa, tænd lyset i stuen” – og lyset tændes.

Kender vi allerede denne teknologi? Ja! Apple’s Siri og Google Assistant gør det muligt for os at snakke med vores smartphone. Apple CarPlay og Google Auto bruger det samme system, så du kan interagere med din bil.

Alexa, pettinaroli comfort ip, stemmestyring, intelligent styring, smart home, app

Amazon’s Alexa er den stemmestyrede assistent i hjemmet, som samarbejder med Pettinaroli COMFORT IP.

Hvilket bringer os lidt nærmere fremtiden: Dit hjem kontra din bil.

Det sidste årti har de fleste biler haft et avanceret klimasystem indbygget: I en bil med 4 sæder kan bilen individualisere klimaet inden i bilen. Du behøver derfor ikke lide under den bagende sol gennem vinduet– du skruer bare op for nedkølingen i din side af bilen.

Forestil dig nu, at dit hjem kan gøre som din bil:

Når hele familien er samlet omkring middagsbordet, foretrækker du 19 grader, mens din kuldskære partner gerne vil have 21 grader. Begge teenagere får 12 grader. Bare for at holde dem vågne og koncentrerede!

Efter middagsmaden sætter du dig over i din elskede lænestol. Du har det måske lidt varmt, så du sætter stolen til at sende køling gennem sædet og ryglænet. Præcis ligesom i din bil. Det samme sker, når du glider under dynen i soveværelset. Madrassen klimatiserer efter dine behov.

Hvis vi går tilbage til Pettinaroli COMFORT IP systemet, kan vi se, at vi allerede her kan kontrollere systemet efter vores præferencer. Du drejer blot på drejeknappen på rumtermostaten. Eller justerer systemet direkte i SmartHome-app’en.

Vi bliver nødt til at spørge os selv, om vi virkelig har behov for en rumtermostat for at indstille den ønskede temperatur?

Svaret er ”ja”. Hvis du ikke ønsker at bruge hele SmartHome-funktionaliteten. Eller hvis du ikke vil snakke med den digitale assistent, Alexa. En enkel sensor til måling af rumtemperaturen er nok, og i dag behøver vi ikke en gammeldags rumtermostat.

Nu bliver det personligt!

Lad os holde fast i den tanke lidt endnu. Sensoren måler rumtemperaturen. Hvad nu hvis systemet målte dig! Hvad hvis nu sensoren registrerede, hvorvidt du fryser lidt eller har det for varmt og justerer temperaturen derefter? Science fiction? Nej, sensoren har du faktisk allerede – nærmere bestemt om dit håndled!

Dagens SmartWatch måler alle dine data og synkroniserer samtidigt med din smartphone. Det samme gør Pettinaroli’s COMFORT IP system. Og systemet kunne lige så godt modtage og reagere på de samme data.

Trådløs strøm er tilgængelig (i hvert fald trådløs opladning), og det kan netop være nøglen til fremtiden. Køling/opvarmning af møbler, værelser, ja, måske endda tøj! Min forudsigelse er, at netop trådløs strøm bliver den store game-changer i det intelligente hjem!