News

29. november 2016

Pettinaroli’s 3. årti: 1996-2006

I forbindelse med at Pettinaroli A/S i år har 40 års jubilæum i vvs-branchen fortæller direktør Kim Pedersen om, hvordan virksomheden har udviklet sig igennem de 4 årtier. Her kan du læse om det tredje årti fra 1996 til 2006.

1996 – 2006 … opgør med fortiden og en ny start

“1996 bød på en rystet europæisk byggebranche, der lige skulle finde fodfæste igen efter ”de nye tider” i Tyskland. ”Anbau” var blevet til ”Abbau” og de mange tomme ejendomme, der hastigt var blevet opført blev langsomt revet ned igen og blev ikke umiddelbart erstattet af nye boliger i samme tempo.

Efter lang tid med omsætningsfremgang begyndte både Mora Armatur og Pettinaroli at mærke recessionen, hvilket på godt og ondt blev slutningen på ét og starten på noget andet.

Mora Armatur i Sverige havde et meget stærkt og samtidigt beskyttet hjemmemarked, som udgjorde over 2/3 af salget, og netop det stærke hjemmemarked blev udslagsgivende for de strategiske valg, svenskerne foretog sig i slutningen af 90’erne.

Svenskernes strategi var en defensiv tilbagetrækningsstrategi med tilpasning til et meget mindre eksportmarked. For os betød det afvikling af geografiske markedsområder og et konstant farvel til samarbejdspartnere i de enkelte lande. Det blev hurtigt klart for os, at hvis udviklingen ikke vendte, så ville vi få mindre og mindre at lave og gradvist selv skulle til at se på en reduktion/afvikling af selskabet. Hånden lå tungt på den stadigt varmere kogeplade i kontoret i Odense.

billede1

Pettinarolis ekspansion tog fart fra 2001

Vender vi blikket mod Pettinaroli, så var situationen ganske anderledes. Her udgjorde hjemmemarkedet kun ca. 15% af omsætningen, og afhængigheden af en velfungerende eksportorganisation var tydelig. Italienerne valgte, modsat Mora Armatur, en langt mere ekspansiv og aggressiv strategi, hvor der blev investeret i aktiviteter på eksporten.

I 1998 kom Arne Clausen med ombord for at styrke det tekniske salg af Pettinarolis produkter, hvor noget af det første blev udviklingen af Pettinarolis gulvvarmesystem, der senere skulle vise sin vigtighed for os. Arne blev ansat som produktchef for Pettinarolis program, og hans erfaringer fra teknisk salg i gas-branchen i Danmark løftede vore kompetencer på det tekniske område.

Sidst i 1998 stod det klart, at vi måtte træffe et valg, og vi besluttede at afslutte samarbejdet med Mora Armatur. ”Separationen” og den efterfølgende ”skilsmisse” forløb i god tone, hvilket jo også hører sig til efter 25 års godt og tæt samarbejde. Det blev aftalt, at Mora Armatur ville samle deres eksportaktiviteter i Danmark på fabrikken i Ejby, og af de 12 ansatte i Jørgen Pedersen VVS, der hovedsageligt beskæftigede sig med Moras produktportefølje, så flyttede 7 med til Mora og vi var herefter kun 5 tilbage i Jørgen Pedersen VVS.

1999 blev et afviklingens år – aktiviteterne flyttede gradvist væk, og en ny start blev planlagt.

Sidstnævnte indebar, at vi flyttede fra Odense til Middelfart og her rykkede vi ind i den nyopførte Erhvervspark på Mandal Alle 16. Samtidig med udflytningen skiftede vi både firmanavn og selskabsform til Pettinaroli A/S. 8. januar 2000 var alt på plads, og vi slog dørene op til vort nye domicil. 5 medarbejdere, masser af erfaring, muligheden for at tilrettelægge en virksomhedsstrategi, der byggede på moderne drift og masser af IT – alt dette blev i virkeligheden den revolution, der kick-startede 2. del af firmaeventyret.

mandalalle16

Pettinarolis nyopførte domicil på Mandal Allé 16 i 2000

Og så gik det stærkt…

Allerede efter kun 10 måneder på den nye adresse traf vi en skelsættende beslutning, hvor vore italienske partnere transformerede en salgsorganisation ind i et logistikcenter.

Lagre i Hamborg og i Sverige blev samlet i Middelfart. Den hidtidige forsendelse fra produktionen i Italien og ud til de enkelte kunder i landene blev ændret til en levering fra lageret i Middelfart, som hurtigt viste sin værdi som logistisk knudepunkt i Nordeuropa. Endelig blev den gamle agenturaftale skrinlagt 1. januar 2001, hvor vi flyttede faktureringen af kunder fra selskabet i Italien og til Pettinaroli A/S i Danmark. Vi var nu en komplet organisation, der varetog alle opgaver med kunderne fra Danmark. Markedsområdet blev også kraftigt udvidet, og vi havde således ansvaret for Pettinarolis produktsortiment i ti lande oveni de seks, vi allerede betjente fra Danmark.

hekr2001

Henrik Kristiansen i 2001. Henrik arbejder stadig hos Pettinaroli som indkøbschef

bila2001

Birgitte Larsen i 2001. I dag arbejder Birgitte som marketingchef – stadig hos Pettinaroli

 

1. januar 2001 blev også et goddag til to nøglemedarbejdere: Birgitte Riddersholm Larsen, der i dag er marketingchef, og Henrik Ehlert Kristiansen, der er vor Indkøbs- og logistikchef.

Den organiske vækst var sat i gang.

 

 

 

 

 

 

 

pepino1998

Koncerndirektør Giuseppe “Pepino” Pettinaroli sammen med Jørgen Pedersen.

 

Desværre måtte vi i januar 2001 også sige endeligt farvel til vor koncerndirektør i Italien. Guiseppe ”Pepino” Pettinaroli døde ved fyraftenstid den 23.01.2001, 84 år gammel og med ham også en æra, hvor venskaber og personlige relationer var med til at opbygge et solidt forretningsgrundlag. Dermed ikke sagt at den næste generation ikke hylder disse værdier, men generationen, der overtog havde ikke på samme måde været gennem ydmyge år under krigen eller været aktive forretningsfolk under den kolde krig, hvor alting bare var mere besværligt. Vi er opvokset i globaliseringens tidsalder, hvor hele Verden kan nås fra Københavns eller Milanos lufthavn. Moderne ledelsesmetoder, strategier, effektivitet. Vores eventyr med Pettinaroli startede med Pepino og nu, hvor vi netop lukker op for 3. del her i Danmark, så kom den næste generation til roret i Italien, og det er helt sikkert, at det har været med til at styrke et godt samarbejde endnu mere.

 

 

 

 

PettinaRolli den 10. september 2004

Kim Pedersen med sin far Jørgen Pedersen

Ændringerne i ledelsen i Italien var måske anstødsstenen til lignende ændringer i Danmark. Min far og jeg havde kørt parløb i ledelsen igennem flere år, og tiden føltes moden til at gennemføre generationsskiftet i Danmark, så 1. januar 2002 var der vagtskifte i direktørkontoret, hvor Jørgen Pedersen fratrådte for at fortsætte som formand i bestyrelsen, og jeg til trådte som administrerende direktør. Arne Clausen havde haft ansvaret for produktudvikling og salg, og ved denne lejlighed blev han udnævnt som salgsdirektør.

Pettinaroli A/S voksede med lynets hast, og de nye rammer i Erhvervsparken blev hurtigt for trange – lageret overfyldt og flere og flere produkter flyttede hurtigt i opstillede containere i gården – bare for at få lidt gangplads.

kaosmandalalle16

Lageret på Mandal Allé 16. Den trange plads resulterede i en flytning til noget større…

 

mandalalle21

Det nuværende Pettinaroli-kontor på Mandal Allé 21

Derfor traf vi i slutningen af 2002 en beslutning om at bygge eget domicil og fraflytte erhvervsparken. Byggeriet startede den 17. marts 2003, og allerede 1. juni kunne vi flytte lageret ind i de nye lokaler på adressen Mandal Allé 21 – stort set lige overfor den gamle adresse.

En måned senere stod administrationsbygningen færdig, og vi flyttede ind 01.07.2003.

Herfra var de så fuld fart fremad…og den del får du i den fjerde og afsluttede del af Pettinarolis historie…”